- ok. 600g rabarbaru
- 120g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki wody
- 250g serka mascarpone
- 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- ewentualnie 40ml likieru jajecznego
- ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych
- kakao do posypania
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Przełożyć do garnka, dodać 70g cukru, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 7- 8 min, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozleci). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksować chwilę z 50g cukru. Dodać stopniowo likier i miksować krótko, tylko do połączenia składników, na gładką masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do serka.
- Na spodzie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. Rozłożyć połowę rabarbaru, kolejno połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
- Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć ok. 2 godz). Przed podaniem posypać z góry kakao.
Mniammmmmmm tiramusu :D
OdpowiedzUsuń