wtorek, 28 sierpnia 2012

A na koniec.. Tiramisu z rabarbarem !

Składniki na ok. 4 pucharki:
  • ok. 600g rabarbaru
  • 120g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ewentualnie 40ml likieru jajecznego
  • ok. 16 sztuk biszkoptów podłużnych
  • kakao do posypania
Sposób przygotowania:
    02
  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki (ok. 1cm). Przełożyć do garnka, dodać 70g cukru, cukier waniliowy i 2 łyżki wody. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 7- 8 min, aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze będą widoczne kawałki. (Jeśli wolicie, możecie gotować go dłużej, aż cały się rozleci). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Serek mascarpone zmiksować chwilę z 50g cukru. Dodać stopniowo likier i miksować krótko, tylko do połączenia składników, na gładką masę. Osobno ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do serka.
  3. Na spodzie czterech pucharków rozłożyć po 2 połamane na małe kawałki biszkopty. Rozłożyć połowę rabarbaru, kolejno połowę masy serowej. Ponownie rozłożyć po 2 połamane biszkopty, resztę rabarbaru i resztę masy serowej.
  4. Wstawić do lodówki, aż biszkopty zmiękną. (Powinny wystarczyć ok. 2 godz). Przed podaniem posypać z góry kakao.

1 komentarz: