poniedziałek, 27 sierpnia 2012

babeczki kajmakowe

Ciasto:
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka

Wykonanie:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 200℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem po nakłuwać spód. Piec przez około 25 - 30 minut na złoty kolor, ostudzić.

Masa kajmakowa:

 Gotową masę kajmakową w puszce wystarczy przełożyć do babeczek, udekorować orzechami włoskimi. Polać ciemną czekoladą deserową, rozpuszczoną w kąpieli wodnej (lub mikrofalówce) z 3 łyżkami masła.Zawartosc przełożyć do babeczek
(z tymi babeczkami jest trochę roboty ale gdy nie mam co robić i mam dużo czasu to je robie )
Babeczki kajmakowe z orzechami włoskimi i czekoladą. Babeczki z ciasta kruchego z masą kajmakową. Przepis na masę kajmakową do mazurka i babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz