- 2 jajka
- 70g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70g mleka
- 120g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kokosu
- 5 bananów
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą masę. Dodać powoli mleko. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kokos. Ciasto jest dość gęste i jest jego niedużo, dlatego najlepiej przełożyć go do niedużej miseczki, aby łatwiej było zanurzać w nim banany.
- Banany pokroić na kawałki. Każdego banana pokroić na 3 części. Każdą część przekroić wzdłuż na pół (tak, że z jednego banana powstanie 6 kawałków).
- Kawałki bananów zanurzać w cieście i przy pomocy dwóch widelców wyciągnąć i smażyć na głębokim oleju do zarumienienia. Usmażone kawałki wyłożyć na ręczniki papierowe, aby wsiąknął w nie tłuszcz.
- Gotowe kawałki posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz